Bitcoin! Alles wat je er over moet weten
26 juli 2023 
in Crypto

Bitcoin! Alles wat je er over moet weten

Bitcoin, voor de één een bekend begrip, voor de ander een vreemde taal. Ondanks dat het snel in populariteit groeit, is het niet het makkelijkste begrip. Wat is bitcoin eigenlijk? Hoe werkt het? Waar komt het vandaan en wat kan je er mee? Hoe investeer je in deze cryptovaluta?

Al deze vragen komen aan bod in dit artikel. Ik ga je antwoord geven op de vragen en aan het eind weet je precies van bitcoin inhoudt en of het misschien wel wat voor jou is!

Wat is bitcoin?

Steeds meer transacties gaan online. Fysieke winkels verdwijnen en online bedrijven kunnen de druk amper aan. Daarnaast is het vertrouwen in banken, sinds de crisis van 2008, sterk afgenomen. Door dit dalende vertrouwen en stijgende onlineverkeer, is de vraag naar digitale valuta sterk gestegen. De bedoeling van een digitaal betaalmiddel is, dat het naast de gewone manier van betalen in de echte wereld komt te staan.

Een voorbeeld van dit digitale betaalmiddel is de Bitcoin. Het is een zogeheten cryptocoin. Een digitale valuta wat bedoeld is om digitale transacties mee te doen. Het is zelfs de allereerste cryptovaluta wat bestond. De reden dat deze coin is ontwikkeld, is om waarde uit te wisselen van persoon tot persoon, zonder bijkomen van een 3de persoon. Het is dus bedoeld om mensen op een veilige manier, zonder invloed van banken, geld te laten uitwisselen. Dit is een mooie oplossing voor het wantrouwen wat mensen tegenwoordig hebben voor banken.

De bitcoin is een munt met een instabiele waarde. Het ene moment is het veel geld waard, het andere moment verlies je veel van je geld. Het is daarom ook een munt waar veel mensen in investeren. Als de bitcoin in waarde instort, kopen veel mensen bitcoin. Als de waarde bijtrekt verkopen ze deze munten weer tegen een hogere prijs waardoor ze winst maken. Dit kan enkele euro’s zijn, maar ook duizenden euro’s tegelijk.

Om te investeren heb je wel genoeg geld nodig. Net als bij aandelen maak je alleen veel geld, als je ook veel inzet. Voor 5 euro heb je geen bitcoin dus het is wel even sparen. Als je dan eenmaal in hebt gelegd, kan je veel geld verdienen, als het goed gaat natuurlijk.

De geschiedenis van de bitcoin

De Bitcoin is nog niet zo heel lang in ons systeem. Pas in 2017 schoot de bitcoin door de magische grens van €10.000 euro. Dit was het moment dat de run op bitcoins begon. Dit zorgde er tevens voor dat overheden hun wetgeving rondom bitcoin begonnen te versterken in een sneller tempo. Omdat het een online munt is, die niet gecontroleerd wordt door banken, betekend dat natuurlijk ook dat overheden er minder overzicht op hebben en misschien wel geen geld van mee krijgen.

Deze aanscherpingen van de wetgevingen zorgde ervoor dat de bitcoin in 2018 veel waarde verloor. Een goed voorbeeld van de instabiele waarde wat de bitcoin heeft. De bitcoin verloor in 2018 tot wel 60% waarde. In 2019 zag de bitcoin de grens van 10.000 euro weer. Maar dit was niet van lange duur. Aan het eind van het jaar verloor de cryptocoin 10% waarde waarna het 6.000 euro waard was. Voor veel mensen veel geld, maar ook een groot verlies als je 10.000 euro in hebt gelegd.

Deze val was van wat langere duur, maar in 2021 bereikte de Bitcoin een marktkapitalisatie van een biljoen US-Dollars. Marktkapitalisatie betekend ook wel beurswaarde. Er waren op dat moment ongeveer 18.600.000 bitcoins van ruim $50.000 per stuk. Op dit moment is dat 41.313,25 euro, om een beeld te vormen.

Naast de bitcoin zijn er nog veel andere soorten cryptovaluta. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum, Binance coin en Dogecoin. Maar bitcoin staat hoog op 1 met de meeste marktwaarde en is ook de bekendste cryptocoin op de markt.

Wat kan je met bitcoin

Net is het al even besproken dat de bitcoin een betaalmiddel is. Toch kan je meer met bitcoin als je denkt. Naast betalen met bitcoin kan je er ook in beleggen.

Betalen met bitcoin

Het is nog niet zo simpel als naar de Albertheijn gaan en betalen met crypto (al hoewel dit steeds makkelijker wordt door de komst van crypto debitcards). Toch kan je op veel meer plekken betalen met bitcoin. Zo stond er al een huis te koop voor bitcoins, kan je bij WordPress en Reddit betalen met bitcoins, maar kan je ook je eigen producten en diensten verkopen voor bitcoins. Dit is een manier om aan bitcoins te komen. Langzaam aan kan je op steeds meer plekken betalen met bitcoin en de populariteit blijft ook steeds flink groeien.

Beleggen in bitcoin

Nog een ding wat je met bitcoin kan doen is beleggen. Je koopt bitcoins op het juiste moment en hoopt dan dat de marktwaarde omhooggaat. Op deze manier kan je een mooi zakcentje verdienen en weer investeren in bitcoin. Hoeveel het kost om 1 bitcoin te kopen ligt sterk aan de markt en wat mensen bereid zijn te bieden voor de munt. Op dit moment kost 1 bitcoin ongeveer 34.075 euro. Het is dus geen kleine investering maar het is ook mogelijk om een deel van een bitcoin aan te kopen.

Hoe kan je investeren in bitcoin?

Bitcoin wordt wel eens vergeleken met aandelen. Je betaalt een prijs, krijgt een deel van het aanbod en bent in bezit van bitcoins. Toch is het niet zo simpel. Voor je gaat investeren in bitcoin is het belangrijk om een aantal stappen te volgen.

Volg een cursus beleggen in bitcoin

Bij het beleggen in bitcoin gaat veel geld in om. Het is daarom belangrijk dat je veel en goede informatie vergaard over het investeren in bitcoin. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van cursussen die je alles uitleggen over bitcoin, hoe je veilig kan beleggen in bitcoin en hoe je zoveel mogelijk winst kan genereren. Let er wel op dat de kans op geld verliezen ook groot is. Het is echt een gok wat je neemt, wat het nog belangrijker maakt om goed veel informatie in te winnen voor je het geld in legt.

Vind en goede broker

Als je eenmaal een cursus hebt gevolgd weet je precies waar je op moet letten. Zo ook waar je op moet letten om een goede broker te vinden. Dit is een platform of persoon die je bitcoins voor je vasthoudt en verhandelt. Als jij de broker de opdracht geeft om te verkopen, zal de broker de bitcoins voor je verkopen. Geef je de opdracht om te kopen, zal de broker de order plaatsen.

Je kan ook zelf bitcoins kopen of indirect bitcoins kopen. Als je zelf bitcoins koopt, koop je deze via de normale beurzen. Je gaat hier heen en plaatst je orders. Als je indirect bitcoins wil kopen, koop je een contract waarmee je bitcoins kan kopen. Hierdoor ben je niet in bezig van bitcoins, maar beleg je er indirect wel in.

Kies de juiste strategie

Er zijn verschillende strategieën in de bitcoin wereld. Denk aan zeer korte termijn, korte termijn, middel lange termijn en lange termijn.

Bij zeer korte termijn koop je in de ochtend (of een ander moment van de dag) bitcoins, die je na een aantal uur of minuten weer verkoopt. Je let dan dus alleen op de korte termijn wisselingen van de beurs en probeert hiermee winst te halen. Korte termijn is het zelfde, maar kan over een aantal dagen getrokken worden. Als je bijvoorbeeld maandag wat koopt, kan je het dinsdag weer verkopen. Ook hierbij let je op de korte termijn schommelingen in de waarde.

Middel lange termijn is niet heel anders. Je koopt bitcoins en houdt deze bijvoorbeeld voor een maand of een paar maand vast. Hierbij let je dus op de wat langere termijn schommelingen. Hiermee kan je veel geld verliezen, als de koers blijft dalen. Bij korte termijn beleggingen wordt vaker winst gemaakt, maar dan is de winst wel lager. Bij middel lange termijn wordt de winst misschien wat hoger, maar heb je minder vaak winst waardoor het uiteindelijk tegen kan vallen in vergelijking met korte termijn beleggingen.

Lange termijn beleggingen werken vaak net iets anders. Als je bij een broker of bitcoin platform zit, kan het zijn dat je bitcoins koopt met een aangegeven termijn. Stel de termijn is 5 jaar, dan mag je die bitcoins niet eerder verkopen. Het kan dus zijn dat je een hoge prijs misloopt en verlies draait. Het gebruikelijkste is wel om de bitcoins vele jaren vast te houden. Denk aan 5 of 10 jaar. Hiermee haal je vaak winst en als je geen termijn hebt, kan je zelf kiezen wanneer je gaat verkopen!

Conclusie

Bitcoin is dus een populair, online-betaalmiddel wat in de toekomst een belangrijke rol in onze levens zal hebben. We kunnen nu al huizen kopen met bitcoins, dus je kan al na gaan waar dit heen gaat.

Volg eerst een cursus voor je gaat beleggen en vergaar veel informatie, net zoals dat je geld moet sparen. Disclaimer! Geld lenen kost geld en beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inzet, of een deel hiervan verliezen. Beleg nooit met je laatste euro’s en houdt altijd geld achter de hand! Leer veel voor je begint en houdt er rekening mee dat het lang kan duren voor je kan leven van bitcoin investeringen. De mensen die nu rijk zijn door bitcoin, hebben lang gewerkt en veel moeten leren voor ze op dat punt kwamen!

 

Over de schrijver
Helga Tijdeman (1974) is al diverse jaren actief in de wereld van crypto. In 2015 ontdekte zij voor het eerst de bitcoin en heeft zich vanaf die tijd zich daar mee bezig gehouden. In 2016 haar eerste stukje bitcoin aangekocht en mee gaan handelen. Gestart met ooit €50 en opgebouwd zodat ze in Maart 2020 fulltime kan gaan traden en maandelijks een bedrag bij elkaar kon traden als inkomen. Inmiddels al weer wat jaren verder leert ze anderen hoe dit voor hen ook mogelijk is op een simpele, duidelijke en nuchtere manier. Geen snel geld verdien methodes en praatjes maar realistische benaderingen
Reactie plaatsen