peer-to-peer netwerk

Een peer-to-peer netwerk – hoe zit dat?

Handelen in crypto is de laatste jaren ongekend populair geworden. Mensen zijn zelfs miljonair geworden door te handelen in de digitale valuta. Hoewel de kans daarop erg klein is, zijn veel mensen om die reden ook begonnen met het investeren van geld in crypto. De digitale wereld is vrij ingewikkeld en dat wordt bevestigd door alles wat speelt rondom de cryptomunten. Allerlei termen komen voorbij en de ene term is nog moeilijker dan de andere. Zo heb je misschien wel eens gehoord van een peer-to-peer netwerk. Hoe zit dat precies? In dit artikel ontdek je alles over peer-to-peer netwerken wat je weten moet!

Wat is een peer-to-peer netwerk?

De term peer-to-peer wordt ook vaak afgekort tot P2P. Het is een Engelse term die eigenlijk betekent dat er iets van de ene gelijke naar de andere gaat. Meestal gaat het over een netwerk van pc’s die op een netwerk aangesloten zijn. Tussen de pc’s die op zo’n netwerk aangesloten zijn kunnen allerlei bestanden uitgewisseld worden. De eigenaar van een pc stelt bepaalde mappen open voor andere gebruikers van het netwerk. Ook kunnen zij dus bestanden en mappen bekijken van andere gebruikers. Dit hele proces noemen we ook wel bestandsuitwisseling of filesharing in het Engels. Bij een peer-to-peer netwerk is er geen sprake van een vaste server of een centrale plek van waaruit alles verspreid wordt over het gehele netwerk.

De geschiedenis van de peer-to-peer netwerken

Voor het begin van de peer-to-peer netwerken moeten we terug naar de vorige eeuw. Voor het begin van de jaren 90 werd de techniek van peer-to-peer al een beetje toegepast. Vooral bij kleine programma’s en toepassingen was dat destijds het geval. Toen Napster, een programma om muziek te delen, in 1999 er gebruik van ging maken werd peer-to-peer pas echt populair. Miljoenen internetgebruikers hadden nu namelijk de mogelijkheid om direct met elkaar dingen te kunnen delen. Voorheen was alles afhankelijk van de regels en restricties van een centraal bedrijf. Uiteindelijk zijn steeds meer bedrijven gaan volgen in de jaren daarna.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de blockchain

Een peer-to-peer netwerk bij crypto

In de wereld van crypto wordt er dus ook erg veel gebruikgemaakt van een peer-to-peer netwerk. Iemand die in het bezit is van crypto kan deze op het netwerk dan overschrijven naar iemand anders. Het grote voordeel hiervan is dat er geen sprake hoeft te zijn van een derde partij. Het gaat rechtstreeks van de ene persoon naar de andere. Een tussenkomst van bijvoorbeeld een bank is dus niet nodig. Tegenwoordig zijn er veel cryptovaluta die ervoor kiezen om te werken via een peer-to-peer netwerk. Een goed voorbeeld hiervan is de Bitcoin. Het is één van de bekendste cryptovaluta die er zijn. Bitcoin is niet de enige grote cryptovaluta die via een peer-to-peer netwerk te werk gaat. Ook Ethereum en Litecoin hebben de keuze gemaakt om gebruik te maken van een peer-to-peer netwerk. Als je in een van die crypto wilt investeren zal dat dus betekenen dat je gebruik gaat maken van een peer-to-peer netwerk.

Over de schrijver
Helga Tijdeman (1974) is al diverse jaren actief in de wereld van crypto. In 2015 ontdekte zij voor het eerst de bitcoin en heeft zich vanaf die tijd zich daar mee bezig gehouden. In 2016 haar eerste stukje bitcoin aangekocht en mee gaan handelen. Gestart met ooit €50 en opgebouwd zodat ze in Maart 2020 fulltime kan gaan traden en maandelijks een bedrag bij elkaar kon traden als inkomen. Inmiddels al weer wat jaren verder leert ze anderen hoe dit voor hen ook mogelijk is op een simpele, duidelijke en nuchtere manier. Geen snel geld verdien methodes en praatjes maar realistische benaderingen
Reactie plaatsen