Het ontstaan van Bitcoin

Al heel wat jaren is Bitcoin het gesprek van de dag. Zo raken steeds meer mensen erin geïnteresseerd. Bovendien komen er per dag meer investeerders bij die de gok durven te wagen. Daarbij is Bitcoin een steeds meer geaccepteerd betaalmiddel aan het worden. Je merkt het al, er valt genoeg over te vertellen.

Echter, de geschiedenis van de Bitcoin is iets wat vaak achterwege gelaten wordt. Zonde, aangezien deze niet zomaar uit de lucht ontstaan is. Hier is het een en ander aan vooraf gegaan – een interessante geschiedenis weliswaar die het verdient om aandacht aan te besteden.

Dat maakt dat het al met al meer dan waard is om te kijken naar het ontstaan van Bitcoin. Dat is dan ook precies wat we in dit blogbericht gaan doen. Is het ontstaan van Bitcoin iets wat je op dit moment bezig houdt? Of ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis achter dit vrij bekende fenomeen?

Dan zit je hier dus helemaal goed. Behalve dat we kijken naar hoe de Bitcoin is ontstaan, krijg je ook een duidelijke uitleg wat de Bitcoin precies is. Na het lezen hiervan, ben je helemaal op de hoogte. Om antwoord te krijgen op al je vragen, raad ik je aan om het blogbericht helemaal tot het einde te lezen.

Lees ook: Bitcoin! Alles wat je er over moet weten

Wie heeft Bitcoin bedacht?

Jarenlang is het gissen geweest wie de Bitcoin heeft bedacht. De mysterieuze uitvinder heeft meerdere identiteiten gekregen en langere tijd is het onduidelijk geweest wie nu de ‘officiële’ bedenker is geweest.

Toch moet het door iemand bedacht of ontwikkelt zijn, aangezien het niet zomaar uit de lucht is komen vallen.

Inmiddels is het steeds duidelijker geworden wie Bitcoin heeft bedacht, maar hier is veel aan vooraf gegaan. Zo werd in 2008 beschreven in een document dat de Bitcoin is bedacht door een bepaalde groep of persoon, die zich uitgaf onder een pseudoniem. Dit pseudoniem luidde de naam Satoshi Nakamoto. Omdat veel mensen zich kunnen uitgeven onder een pseudoniem, was de definitieve identiteit lastig te achterhalen. Wat kon aangenomen voor waarheid?

In 2016 werd de ‘radiostilte’ verbroken en kwam de Australische Craig Wright (een geleerde wetenschapper, die zich bezighoudt met computers) naar buiten met het statement, dat hij Satoshi Nakamoto is. Hij was er daarmee echter niet, aangezien hij zich voor de rechter heeft moeten bewijzen. Eind 2021 werd bekend dat de Craig Wright de rechtszaak heeft gewonnen en is het zo goed als zeker dat de Australiër de Bitcoin heeft bedacht.


Wanneer kwam de eerste Bitcoin?

Het mogen inmiddels duidelijk zijn dat de Bitcoin niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Sinds 2021 is de rechtmatige eigenaar opgestaan en heeft zich voor de rechter moeten bewijzen en verantwoorden. De Australiër Craig Wright heeft de zaak gewonnen en is daarmee de rechtmatige uitvinder van de Bitcoin.

Inmiddels is deze digitale munt heel wat jaren oud en heeft het ook heel wat voeten in de aarde gehad. Dat geldt in ieder geval voor het hele idee. Want voordat de eerste Bitcoin op de markt werd gebracht en de eerste transactie werd gedaan, was er vanzelfsprekend eerst een plan nodig om dit te kunnen uitvoeren. En dat plan lag al even op de planken.

Ongeveer eind jaren 90 werd het idee geboren en werden de voorzichtige plannen alvast bedacht. Uiteindelijk is de eerste transactie gedaan in het jaar 2009, op 3 januari. In dit jaar begon de Bitcoin-koers met een waarde van ongeveer 5 cent.

Qua koers heeft de Bitcoin heel wat meegemaakt. Waar deze koers in de beginjaren op 5 cent stond, is de piek in 2021 bereikt met een bedrag van maar liefst 66.928 dollar. Omgerekend in euro’s spreken we over € 57.547,-.

Wat houdt Bitcoin precies in?

Vandaag de dag is Bitcoin niet meer onder stoelen of banken te steken. Het is inmiddels een vrij bekend fenomeen geworden. Zo maken steeds meer mensen de keuze om te investeren in Bitcoin. Grote kans dat dit opgevallen is bij jou. Behalve dat, is Bitcoin ook vaak in opspraak geweest. Een goed voorbeeld hiervan is het incident waarbij investeerder Elon Musk betrokken is geweest. Hierdoor kreeg Bitcoin te maken met een flinke daling qua koers.

Zo heeft Bitcoin zijn bekendheid de afgelopen jaren vergroot. Dat wil niet per definitie zeggen dat dat bij iedereen zo is. Laat ik je daarom uitleggen wat Bitcoin precies inhoudt. Wellicht is dat al verhelderend voor je.

De gemakkelijkste manier om dit uit te leggen, is door te zeggen dat Bitcoin een munt is. Een digitale munt weliswaar. Een munt die is verbonden aan unieke codes, waarmee de uiteindelijke waarde wordt aangegeven. Deze code bevat 34 letters en cijfers. Deze waardes verschillen allemaal van elkaar en zijn vrijwel nooit hetzelfde. Dit kunnen enkele euro’s zijn, maar deze waarde kan dus ook oplopen tot duizenden euro’s. Een code zelf maken of meerdere keren gebruiken? Die vlieger gaat niet op.

Wat hierbij goed is om te weten, is dat Bitcoin altijd een investering is en de waardes hiervan nooit stabiel blijven. Mocht er dus iets misgaan of hij maakt een flinke daling, dan kan jouw geïnvesteerde geld ook niet meer teruggehaald worden.

Dat maakt dus dat het een risicovolle investering blijft. Iets waar je goed over na moet denken en waarbij het dus alles behalve verstandig is, om spaargeld in te investeren. Dat veel mensen razend enthousiast zijn en hier zelfs een vermogen mee hebben verdiend, hoeft niet te betekenen dat dit voor iedere investering geld.

Wat is de Blockchain?

Heb je het over de Bitcoin? Dan is het onvermijdelijk dat ook Blockchain hierbij ter sprake komt. Ook hierbij geldt dat maar weinig mensen hiervan op de hoogte zijn. Daarom een korte uitleg hierover. Deze mag tenslotte niet ontbreken in dit blogbericht.

Een uitgebreide uitleg over Blockchain is dan ook niet nodig. Sterker nog, deze is er niet. De Blockchain is namelijk niets meer en niets minder dan een opslagsysteem. Mocht je de een investering doen in Bitcoins en beschikken over unieke codes van deze munt, dan worden deze als het ware in de Blockchain voor je opgeslagen.

Conclusie

Het ontstaan van Bitcoin: het is een geschiedenis waarin de meeste gevallen niet veel aandacht aan wordt besteed. Hoewel Bitcoin het gesprek van de dag lijkt te zijn, is tot nog toe de geschiedenis hiervan in veel gesprekken achterwegen gelaten. In dit blogbericht hebben we hier uitgebreid aandacht aan besteed. Je weet precies hoe het zit en wat eraan vooraf is gegaan.

De Bitcoin zelf is vaak in opspraak geweest. Zo gaf de Australische wetenschapper Craig Wright zich uit voor de bedenker, maar was dit tot nog toe lastig vast te stellen. In 2008 kwam een document naar buiten met de hele formule, maar dit werd onder een pseudoniem gedaan. Een lastige kwestie, want wat is nu waarheid? Meerdere rechtszaken later blijkt Wright wél de bedenker en eigenaar van Bitcoin.

Verder is in dit blogbericht ook besproken wat Bitcoin precies is. Zelf hierin investeren is een mogelijkheid. Belangrijk is om hier van te voeren voldoende kennis van op te doen en eventuele risico’s in te bouwen. Investeren is altijd een optie, maar doe dit nooit met spaargeld wat eigenlijk niet gemist kan worden. De koers blijft onvoorspelbaar en dat maakt dat geïnvesteerd geld zomaar kan verdwijnen.

Over de schrijver
Helga Tijdeman (1974) is al diverse jaren actief in de wereld van crypto. In 2015 ontdekte zij voor het eerst de bitcoin en heeft zich vanaf die tijd zich daar mee bezig gehouden. In 2016 haar eerste stukje bitcoin aangekocht en mee gaan handelen. Gestart met ooit €50 en opgebouwd zodat ze in Maart 2020 fulltime kan gaan traden en maandelijks een bedrag bij elkaar kon traden als inkomen. Inmiddels al weer wat jaren verder leert ze anderen hoe dit voor hen ook mogelijk is op een simpele, duidelijke en nuchtere manier. Geen snel geld verdien methodes en praatjes maar realistische benaderingen
Reactie plaatsen