Handelsplatformen

Binnen de wereld van crypto zijn handelsplatformen de plek waar je belegt en verkoopt. Hier kun je je cryptocurrency omzetten naar traditioneel geld en geld inleggen om cryptocurrencies te kopen. Voor het omzetten van digitale valuta naar traditionele valuta wordt gevraagd om transactiekosten.

Hoe werkt een handelsplatform?

Crypto is niet te koop bij officiële instellingen zoals banken. Als je interesse hebt in cryptocurrency zul je een account moeten aanmaken bij een handelsplatform waar je je geld om kan zetten in digitale valuta, met andere woorden cryptocurrency.

Een handelsplatform wordt gerund door een bedrijf dat de transacties overziet. Ze houden de waarden van alle soorten valuta bij om de actuele koers te bepalen. De gebruiker ziet zo hoeveel zijn of haar crypto waard is. 

Een handelsplatform geeft je meerdere opties. Je kunt het gebruiken om één soort crypto in te wisselen voor een ander, in de hoop dat die in waarde zal stijgen.

Ook kun je je crypto verkopen, en de winsten overmaken naar je bankrekening. 

Transactiekosten

Transactiekosten zijn het verdienmodel van handelsplatformen. Hier komt ook service bij kijken: hoe makkelijker het is om een transactie te doen, hoe hoger de transactiekosten.

Transactiekosten kunnen op een vaste prijs staan, maar zijn vaak een percentage van het bedrag dat je omwisselt. 

Deze kosten schommelen veel omdat ze verbonden zijn aan de valuta’s waar je mee handelt. Ook verschillen de kosten als je de koper bent of de verkoper.

Zijn handelsplatformen veilig?

Zoals alles wat online gebeurt, zijn ook handelsplatformen vatbaar voor cyberaanvallen.

Cryptocurrency is gedecentraliseerd, wat inhoudt dat je geen absolute garantie kan krijgen dat je crypto veilig is als het platform gehackt wordt. Er zijn geen banken of overheidsinstellingen die verbonden zijn aan digitale valuta, waardoor je geen verzekering kan afsluiten tegen digitale diefstal.

Als je traditioneel geld, zoals euro’s, overzet naar je account kunnen de meeste platforms wél garanderen dat je dit terug kan ontvangen   als de site aangevallen wordt. Traditioneel geld kan namelijk verzekerd worden tegen dit soort zaken.

Sommige handelsplatformen bieden toch garantie aan tegen digitale diefstal, ook als het om cryptocurrency gaat. Hiermee tonen ze aan dat ze een betrouwbaar platform zijn die genoeg vertrouwen in hun veiligheid hebben om garant te staan voor de crypto van hun gebruikers.

Welk handelsplatform past bij jou?

Hier staan de meest gebruikte handelsplatformen op een rijtje om je een idee te geven waar jij het beste mee aan de slag kunt gaan:

Binance

Binance staat bekend om de lage transactiekosten. Voordelig om mee te werken dus.

Een voordeel is dat Binance, maar met een groot aantal soorten cryptocurrency werkt. 

(Niet meer beschikbaar voor inwoners van Nederland)

Coinbase

Coinbase is makkelijk te gebruiken (ook voor beginners) en handelt met veel soorten crypto’s.

De transactiekosten zijn wel iets hoger omdat het meer service biedt aan gebruikers.

Kraken

Kraken pleit voor goede beveiliging en biedt veel hulp aan voor gebruikers.

De site is echter niet erg klantvriendelijk. Een beetje ervaring is dus een pre als je dit platform wilt gebruiken.

Doe altijd goed je eigen research om erachter te komen welk handelsplatform het beste bij jou past.

 

Reactie plaatsen