Offline wallets

Bij een offline wallet is je crypto wallet niet verbonden met het internet. Hierdoor is je wallet niet toegankelijk voor anderen op het internet. Offline wallets worden gezien als één van de meest veilige manieren om je cryptocurrency te bewaren.

Hoe werkt een offline wallet?

Een offline wallet is het perfecte voorbeeld van een ‘cold wallet’. In tegenstelling tot ‘hot wallets’ zijn deze niet verbonden aan het internet.

Deze wallets slaan het adres en de privésleutel van een gebruiker op met behulp van een fysiek object. Denk hierbij aan een USB-stick of simpelweg een stuk papier. 

Iemand kan dus alleen bij een wallet komen als ze beschikken over de fysieke data. 

De gebruiker bepaalt zelf wanneer de wallet in contact komt met het internet. Het maken van deze verbinding gebeurt meestal met een software dat ontworpen is om jouw offline wallet online te maken. Deze software komt niet in aanraking met de privégegevens van de gebruiker.

Hoewel een gebruiker veel voordeel kan hebben aan een offline wallet, is het over het algemeen iets minder handig om te gebruiken. Je moet zelf de fysieke data veilig houden, en je kan niet zomaar bij je wallet komen. 

Daarom kiezen veel mensen ervoor om een deel van hun crypto in een online wallet te bewaren, zodat ze makkelijk transacties kunnen maken. De grote bedragen in crypto die veilig gehouden moeten worden en niet dagelijks gebruikt worden, komen dan op de offline wallet.

Waarom een offline wallet?

Offline wallets zijn ontworpen om te verzekeren dat je gegevens veilig zijn.

Je persoonlijke sleutel geeft toegang tot je wallet. Als deze sleutel in handen van de verkeerde persoon valt, riskeer je al je crypto kwijt te raken.

Zie het zo: Als een bank beroofd wordt, betekent dit niet dat iemand die zijn spaarrekening bij die bank heeft al zijn geld kwijt is. De bank biedt garantie voor het veilig houden van je geld. 

Omdat cryptocurrency decentraal is, is er niemand verantwoordelijk voor jouw crypto’s. Het is dus helemaal aan de gebruiker om zijn of haar eigen wallet veilig te houden.

Omdat een offline wallet niet aan het internet verbonden is, ben je niet kwetsbaar voor cyberaanvallen en kan je verzekeren dat je gegevens veilig zijn. 

Soorten offline wallets

Er zijn twee soorten offline wallets:

Paper wallets

Je sleutels staan genoteerd op papier en worden bewaard op een veilige plek.

Hierdoor kunnen hackers niet bij je informatie komen.

Dit maakt het gebruiken van je crypto iets lastiger omdat je er iets moeilijker bij kan en het niet digitaal is.

Hardware wallets

Je sleutels worden opgeslagen in een drive die alleen aan je computer wordt verbonden als je je crypto wilt gebruiken.

Dit geeft jouw informatie nog steeds een veilige fysieke plaats zoals bij paper wallets, maar is iets makkelijker in te stellen op online gebruik. 

Doe altijd goed je eigen research om erachter te komen welke soort wallet iets voor jou is. 

Reactie plaatsen