Papieren wallets

Een papieren wallet is een stuk papier waar de adressen en sleutels van je cryptocurrency op worden bewaard. Hierdoor kunnen je gegevens niet worden gelekt op het internet.

Hoe werkt een papieren wallet?

Een papieren wallet is één van de mogelijkheden die offline wallets bieden.

Als je ervoor kiest om je gegevens te printen, zorg je ervoor dat je niet te hacken bent en iemand alleen toegang heeft tot je wallet als ze in het bezit zijn van het fysieke stuk papier.

Papieren wallets worden over het algemeen aangemaakt door apps die een document voor je aanmaken met je privégegevens, dat jij vervolgens kan printen.

Ook deze apps zijn offline te gebruiken, zodat nogmaals niemand bij je gegevens kan.

Op het geprinte papier staan nu je sleutels en een QR-code. Deze QR-code kun je scannen met de software die je hebt voor je online app. Zo word je ingelogd en krijg je toegang tot je wallet.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om al je gegevens zelf op papier op te schrijven. Dit is iets meer werk, maar leidt tot dezelfde resultaten.

Let goed op: als jij je papieren document kwijtraakt, heb je geen toegang meer tot je wallet! Maak een kopie en bewaar deze op een veilige plek.

Zijn paper wallets veilig?

Papieren wallets worden over het algemeen beschouwd als één van de meest veilige manieren om je cryptocurrency te bewaren.

Toch zijn er grote nadelen: Papier kan beschadigen, en kan makkelijk kwijtgeraakt worden.

Zelfs bij papieren wallets zijn er risico’s voor cyberaanvallen. Als je je wallet print moet je zeker weten dat je computer of telefoon goed beschermd is tegen virussen of ransomware. Is je apparaat niet veilig, kun je alsnog het risico lopen dat anderen bij je bestanden kunnen komen. Dit geldt ook voor screenshots die je maakt van je papieren wallet.

Omdat cyberaanvallen ontworpen kunnen zijn voor het specifieke doel om cryptocurrency te stelen, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn als je je wallet print. Zet je internetverbinding en je Bluetooth uit, zodat de tijdelijke informatie op je apparaat voor niemand beschikbaar is.

Print je je wallet op een netwerk dat is verbonden aan meerdere printers? Zorg dat je meteen het document uit de printer verwijderd, anders wordt je document tijdelijk opgeslagen door het netwerk.

Opslag

Bewaar je papieren wallet op een veilige plek die brand- en waterbestendig is. Wil je extra voorzichtig zijn? Bewaar je wallet in een kluisje.

Zorg ook dat de inkt niet uitloopt en het document leesbaar blijft.

Nogmaals, zonder je papieren wallet kan je geen toegang krijgen tot je crypto.

Is een papieren wallet iets voor mij?

Als je zeker weet dat je je gegevens op de juiste wijze kan bewaren, is deze soort wallet een zeer veilige manier om te gebruiken.

Bezoek je software wallet om toegang te krijgen tot de QR-code die je kan printen.

Doe altijd goed je eigen research om erachter te komen welke soort wallet iets voor jou is.

Reactie plaatsen