Satoshi-wat is dat

Satoshi – wat is dat?

Als je het over crypto hebt, dan noem je vaak in één adem de cryptovaluta Bitcoin er nog bij. Deze twee termen zijn vrij bekend. Dat is vooral te danken aan de toenemende populariteit van cryptovaluta en de Bitcoin in het bijzonder. Toch zijn er ook nog behoorlijk wat dingen onduidelijk over de Bitcoin. Zo heb je misschien wel eens gehoord van Satoshi. Maar wat is dat nu precies? Daar ga je in dit artikel meer duidelijkheid over krijgen.

De geschiedenis van de Bitcoin in het kort

Op 3 januari 2009 ging het Bitcoin netwerk van start. Op dat moment was Satoshi Nakamoto de enige en tevens eerste deelnemer van het netwerk. Nu we dertien jaar verder zijn is dat wel anders. Er zijn wereldwijd enorm veel gebruikers van de Bitcoin. Dat is ook duidelijk te zien als we kijken naar het koersverloop. De waarde van de Bitcoin laat vaak gekke dingen zien. Zo kan het zijn dat de waarde ineens enorm stijgt, maar tegelijkertijd bestaat er ook een kans dat de waarde enorm daalt. Van de snelle stijging van de prijs hebben veel mensen weten te profiteren. Zij hebben in het begin van de Bitcoin enorm veel ingekocht en hebben dat later dus met veel winst weten te verkopen. Als gevolg hiervan ontstonden er miljonairs door het investeren in Bitcoin. Doordat mensen ineens de mogelijkheden van Bitcoin en andere crypto in begonnen te zien, begon de populariteit flink toe te nemen. We zien dit ook terug in het toenemende aantal aan verschillende cryptovaluta.

Satoshi

Satoshi Nakamoto is dus de bedenker en oprichter van Bitcoin. Hij heeft besloten dat de Bitcoin in bepaalde delen opgedeeld kan worden. Een voorbeeld hiervan is de Satoshi. Dit is vernoemd naar de oprichter. Wie Satoshi Nakamoto is, is overigens nooit bekend geworden. Het gaat namelijk om een pseudoniem. Satoshi is echter niet zomaar een deel van een Bitcoin. Het gaat hier namelijk om het kleinst mogelijke deel waarin een Bitcoin opgedeeld kan worden. Een gehele Bitcoin staat gelijk aan maar liefst 100 miljoen Satoshis. Dat is natuurlijk enorm veel. Als je een Bitcoin in je bezit hebt zou je dus ook kunnen zeggen dat je in het bezit bent van 100 miljoen Satoshis. Het klinkt een stuk indrukwekkender, maar in de werkelijkheid is dat niet het geval.

Conclusie

De oprichter van de Bitcoin is dus Satoshi Nakamoto. Althans, het is in ieder geval zijn pseudoniem. Zijn echte naam zal waarschijnlijk nog lang een raadsel blijven. Je kunt Bitcoin opdelen in bepaalde delen. Je kan het vergelijken met normaal geld. Een euro kan je opdelen in 100 centen. Zo geldt het voor een Bitcoin ook. Een gehele Bitcoin bestaat namelijk uit maar liefst 100 miljoen Satoshis. Een Satoshi is de kleinst mogelijke eenheid waarin je een Bitcoin op kunt delen. Dat is natuurlijk vrij bijzonder. Als je voortaan op het internet iets leest over Satoshi in combinatie met Bitcoin, dan weet je nu in ieder geval waar het precies over gaat.

Reactie plaatsen