Web Wallets
Web wallets zijn online wallets die toegankelijk zijn met een online programma. Je hoeft geen software te downloaden op je computer, en door in te loggen krijg je toegang tot je crypto.
Hoe werkt een web wallet?
Web wallets maken gebruik van de cloud om je gegevens op te slaan. Dit betekent dat je wallet altijd toegankelijk is, en je op elk apparaat kan inloggen.
Wallets die altijd staan aangesloten met het internet worden ‘hot wallets’ genoemd, terwijl je ‘cold wallets’ zelf moet inpluggen in je computer. Daarom worden hot wallets gezien als dé manier om snel en makkelijk met cryptocurrency aan de gang te gaan.
De toegang die hot wallets bieden is dus ontzettend handig als je altijd op de hoogte wil zijn van de waarde van je crypto. Je kan traden waar je maar wilt, wanneer je maar wilt.
Dit betekent dat een derde partij (de webbrowser) de gegevens bewaart van je wallet. Hiermee vertrouw je jouw privégegevens dus toe aan de website.
Hierdoor kan je gebruikmaken van het grote voordeel dat je wachtwoord altijd ergens opgeslagen staat. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je een nieuw wachtwoord aanvragen op de site.
Een voordeel komt helaas meestal met een nadeel. Omdat de derde partij toegang heeft tot je gegevens, kunnen zij in theorie ook bij je wallet komen. Je vertrouwt je gegevens dus toe aan een ander.
Zijn web wallets veilig?
Hoe je het ook wendt of keert, er zitten altijd risico’s vast aan het toevertrouwen van je gegevens aan een derde partij.
Hoewel er legitieme web wallets zijn, is er altijd een kans dat ze doelwit worden van hackers. Er valt namelijk veel te verdienen met de gegevens van crypto.
Je kunt het zo bekijken: voel je je veilig als je met veel contant op zak over straat loopt? Of zet je liever wat geld over op een rekening zodat niemand je kan beroven.
Dit is in principe hoe het werkt met web wallets. Het is ontzettend handig om transacties te doen met relatief kleine hoeveelheden. Als je veel crypto hebt, is het veiliger om het meest waardevolle deel in een ‘cold wallet’ op te slaan.
Wees dus voorzichtig in het gebruik van web wallets, en zorg altijd dat je wachtwoord versleuteld is.
Zijn web wallets een goede keuze voor mij?
Als je een beginner bent met cryptocurrency en niet veel inzet, lijkt een web wallet misschien een goede keus.
Als je onderzoek naar web wallets doet online zul je merken dat veel providers zijn overgestapt naar de veiligere software wallets. Dit zijn ook hot wallets, maar zijn gedecentraliseerd zodat niet alle data op één plek te vinden is.
Deze software kun je downloaden op je computer en telefoon, waardoor je je eigen data bewaart. Minder riskant dus.
Met software wallets heb je nog steeds makkelijk toegang tot je crypto én kan je rekenen op de services die de provider biedt.
Doe altijd goed je eigen research om te vinden welke soort wallet iets voor jou is.