// Jouw code hier Zo bewaar en verstuur je bitcoins
Zo bewaar en verstuur je Bitcoins
26 juli 2023 
in Crypto

Zo bewaar en verstuur je Bitcoins

Tegenwoordig kan je niet meer om de Bitcoin heen. Overal op het internet zie je nieuwsberichten verschijnen over deze cryptovaluta. Gezien de geschiedenis van de Bitcoin is dat ook niet zo heel gek. Sommige mensen weten al veel van Bitcoin, terwijl het voor anderen allemaal nog nieuw is en relatief onbekend. Daarom is het ook niet zo raar als je met vragen zit over de Bitcoin. Zo heb je misschien vragen over het bewaren en versturen ervan. In dit artikel ga je het antwoord krijgen op al die vragen.

Lees ook: Bitcoin en alles wat je er over moet weten

Verschillende soorten wallets

Om je gekochte Bitcoins te bewaren, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een wallet. Als je deze keuze maakt, dan ben je er echter nog niet. Het klinkt relatief gemakkelijk, maar er zijn ook nog weer allerlei verschillende wallets. Iedere wallet heeft zo zijn eigen kenmerken. Hieronder zullen de verschillende wallets benoemd en behandeld worden. Op die manier kan je zelf de beste keuze maken.


Mobile wallet

Een mobile wallet is eigenlijk niets anders dan je eigen smartphone. Hierdoor heb je je Bitcoin altijd binnen handbereik. Als er iets gaande is, bijvoorbeeld een gigantische koersstijging, dan kan je hier snel op reageren. Het grootste voordeel aan het gebruiken van een mobile wallet is misschien nog wel dat het je geen kosten oplevert. Natuurlijk zijn er de kosten die je moet maken om je mobiele telefoon te kunnen gebruiken, maar dat staat los van de kosten voor een wallet. Als je snel wilt kunnen reageren en je de Bitcoin die je bezit altijd bij de hand wilt hebben, dan is het nemen van een mobile wallet voor jou zeker de beste keuze.

Software wallet

Een mobile wallet klinkt leuk, maar misschien geef je er de voorkeur aan om je crypto te bewaren op een computer. In dat geval is een software wallet één van de keuzes die je kunt maken. Een software wallet is vrijwel hetzelfde als een mobile wallet. Het enige verschil is dat je nu niet gebruik maakt van een mobiele telefoon, maar van een vaste computer. Ook een laptop kan hiervoor gebruikt worden. Het nadeel is dan wel weer dat je minder snel kunt reageren op eventuele veranderingen in de koers. Je hebt namelijk niet altijd je computer of laptop bij je. Dat is een risico dat je moet nemen als je een software wallet neemt. Het is aan jou de keuze of je bereid bent om dat risico te nemen.

Hardware wallet

Tot slot is er nog de mogelijkheid om een hardware wallet te nemen. Je maakt dan gebruik van een fysiek apparaat waar je de crypto mee kunt beheren. Experts raden je aan om een hardware wallet te gebruiken, want het is de veiligste manier om je Bitcoin te bewaren. Mensen die verkeerde plannen hebben zullen namelijk het apparaat in handen moeten krijgen en vervolgens moeten ze ook nog de juiste code zien te vinden. De kans om gehackt te worden is dus erg klein. Je vindt een hardware wallet vaak in de vorm van een USB-stick. Het is de veiligste optie om te gebruiken, dus als je voor veiligheid wilt gaan is dit voor jou de beste keuze.

Hot wallet en cold wallet

Misschien ben je de termen hot wallet en cold wallet ook al eens tegengekomen. Om voor jou duidelijk te maken wat het verschil tussen beide is, zal het hieronder voor je besproken worden.

Hot wallet

Van een hot wallet  is sprake als deze op het internet is aangesloten. Je moet dan denken aan brokers waar je crypto kunt kopen, verkopen, maar ook bewaren. Via de website kan je inloggen op je hot wallet. Hiervoor is het, vanwege de veiligheid, wel nodig om meerdere stappen te doorlopen. Een hot wallet wordt veel gebruikt, omdat het makkelijk aan te maken is en je er makkelijk toegang tot kunt krijgen. Het aanmaken van een hot wallet is vaak helemaal gratis. Je moet wel rekening houden met het betalen van kleine transactiekosten. Een hot wallet is wel gevoelig voor hackers, omdat het op het internet aangesloten zit. Dat is wel een risico dat je loopt als je de hot wallet gebruikt.

Cold wallet

Een cold wallet is een wallet die fysiek is. Hierdoor is het meteen een stuk veiliger dan een hot wallet. Hoewel een cold wallet stukken veiliger is, is het niet per se beter. Het is namelijk niet mogelijk om iedere cryptovaluta op een cold wallet op te slaan. Vaak is het zo dat een cold wallet alleen de meest bekende cryptovaluta accepteert. Als je van plan bent te investeren in minder bekende crypto, dan is een cold wallet misschien niet iets wat jij zoekt. Qua veiligheid is het zeker beter, qua gebruik laat het her en der dus te wensen over.

Lees ook: wat is een papieren wallet

Bitcoins bewaren op een handelsplatform

Om te kunnen handelen in Bitcoin, en andere crypto, is het nodig om gebruik te maken van een handelsplatform. Hier kan je de crypto die je wilt hebben kiezen, om vervolgens de transactie te voltooien. In veel gevallen kiezen mensen ervoor om gebruik te maken van een wallet om de crypto op te slaan. Je kan je Bitcoin ook gewoon bewaren bij het handelsplatform zelf.

Bitcoinadres

De term Bitcoinadres is misschien ook al wel eens voorbijgekomen. Het is wederom een term waarvan je niet echt kunt bedenken wat het is. Zeker niet als je nooit echt bezig bent geweest met Bitcoin. Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen. Een Bitcoinadres is namelijk niets anders dan een soort bankrekeningnummer, maar dan voor Bitcoin. Met behulp van een wallet kan je aan je Bitcoinadres komen. Door je Bitcoinadres ook aan anderen te geven is het mogelijk om je Bitcoin met anderen uit te wisselen. Om Bitcoin te ontvangen hoeft de wallet niet aan te staan. Dat is wel nodig als om je saldo op te vragen en om Bitcoin uit te kunnen geven. Een Bitcoinadres krijg je op verschillende manieren.
 Zoals gezegd is een wallet een optie. Dit is echter alleen verstandig als een tijdelijke oplossing. Bovendien is het wel makkelijk, maar niet per se veilig.
 De tweede mogelijkheid is het downloaden van een app voor op je smartphone. Als je regelmatig iets betaalt met je Bitcoin is dit zeker een handige optie. Wel is het aan te raden om in zo’n geval met weinig Bitcoin op stap te gaan.
 Wallet software voor op je computer is de ideale combinatie tussen veiligheid en gebruiksgemak. Let er hierbij wel goed op welke software je precies downloadt. Sommige software zijn namelijk erg belastend voor je computer.
 Tot slot heb je nog de offline opslag op een hardware wallet. Dit is de veiligste manier, maar er zit tegelijkertijd ook een prijskaartje aan verbonden.

Geld verdienen met Bitcoin

De reden waarom je met Bitcoin in aanraking bent gekomen is waarschijnlijk omdat je gehoord hebt dat er geld mee te verdienen valt. Geld verdienen met Bitcoin doe je door te traden, oftewel te handelen. Eigenlijk is het heel simpel. Je koopt de Bitcoin bij een handelsplatform voor een bepaalde prijs. De Bitcoin wordt namelijk altijd gekocht en verkocht volgens een koers. Zodra je ziet dat de koers begint te stijgen kan je ervoor kiezen om de Bitcoin weer te verkopen. Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook gebeuren dat de koers van de Bitcoin daalt, terwijl je de Bitcoin in je bezit hebt. Het is dan natuurlijk niet verstandig om de Bitcoin weer te verkopen, omdat je dan verlies maakt. Dit hele systeem is overigens niet alleen bij de Bitcoin zo, maar bij alle andere cryptovaluta ook. Welke crypto je dus ook wilt, het is belangrijk om de koers in de gaten te houden. 

Conclusie

Het bewaren en versturen van crypto is hopelijk een stuk duidelijker geworden voor je door dit artikel. Voor het bewaren van de crypto kan je het beste kiezen voor het gebruiken van een hardware wallet. Het is misschien niet het fijnste om te gebruiken, maar wel degelijk de veiligste optie. Tegelijkertijd geldt dat ook voor een cold wallet, hoewel deze niet voor iedere cryptovaluta geschikt is. Daarnaast is er ook nog altijd de mogelijkheid om je crypto te bewaren op het handelsplatform waar je de aankoop gedaan hebt. Daarnaast is er nog de term Bitcoinadres. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met het rekeningnummer van je bank. Het is handig als je Bitcoin wilt uitwisselen met anderen. Bitcoin kan je ook helpen om geld te verdienen. Je koopt de Bitcoin volgens een bepaalde koers en je kan de Bitcoin later weer verkopen als de koers gestegen is. Op die manier maak je winst en verdien je dus geld aan het investeren in Bitcoin. Het is niet alleen het geval bij de Bitcoin, want ook alle andere cryptovaluta gaan op deze manier te werk. Je moet er wel rekening mee blijven houden dat de koers van de crypto ook kan dalen. Raak op zo’n moment niet in paniek, want de koers gaat vanzelf weer stijgen en dan kan je alles alsnog verkopen.

Over de schrijver
Helga Tijdeman (1974) is al diverse jaren actief in de wereld van crypto. In 2015 ontdekte zij voor het eerst de bitcoin en heeft zich vanaf die tijd zich daar mee bezig gehouden. In 2016 haar eerste stukje bitcoin aangekocht en mee gaan handelen. Gestart met ooit €50 en opgebouwd zodat ze in Maart 2020 fulltime kan gaan traden en maandelijks een bedrag bij elkaar kon traden als inkomen. Inmiddels al weer wat jaren verder leert ze anderen hoe dit voor hen ook mogelijk is op een simpele, duidelijke en nuchtere manier. Geen snel geld verdien methodes en praatjes maar realistische benaderingen
Reactie plaatsen